Menu

Apfelstrudel

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 ml water
  • 20 gram zonnebloemolie
  • Flinke snuf zout

Voor de vulling:

  • 1 kilo friszure appels (Jonagold)
  • 150 gram gewelde rozijnen
  • 2 eetlepels kristalsuikers
  • 1 theelepel kaneel
  • Sap van een halve citroen

Voor het broodkruimmengsel:

  • 150 gram witbrood
  • 100 gram boter
  • 10 gram vanillesuiker

Lekker met:

  • Vanillesaus
  • Bolletje ijs
  • Slagroom

Stap 1: begin met het maken van het deeg, want dit heeft tijd nodig om te rusten. Pak een grote kom en doe hier de bloem, olie en zout in. Voeg nu beetje bij beetje het water toe (het kan zijn dat je niet alles nodig hebt). De boter heb je pas in stap 5 nodig. Als het mengsel een deegbal begint te vormen, dan haal je het uit de kom en kneed je verder op het aanrecht. Je hebt hier aardig wat kracht voor nodig, maar langzaam zul je merken dat de structuur begint te veranderen. Indien het nog te nat is kun je wat extra bloem toevoegen. Na ongeveer 10 minuten heb je een zacht en soepel deeg.

Stap 2: schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Meng de appels in een grote kom met suiker, kaneel, rozijnen en citroensap. Roer dit geheel goed door en proef of je alles zoet genoeg vindt.

Stap 3: snijd het brood in blokjes en hak het zo fijn mogelijk totdat er een grof kruim ontstaat. Zet een koekenpan op het vuur en smelt de boter. Voeg vervolgens het broodkruim en de vanillesuiker toe in de pan. Bak dit goudbruin en krokant. Als het klaar is laat je het uitlekken op een bord met keukenpapier.

Stap 4: na minimaal 30 minuten is het tijd om het deeg flinterdun uit te rollen. Begin met de deegroller en gebruik vervolgens je handen om het deeg verder uit te trekken. Het deeg moet zo dun zijn dat je bijna doorheen kunt kijken en is ongeveer 1 bij 1 meter.

Stap 5: smelt de boter (voor het deeg) en smeer het deeg hiermee in. Leg op ongeveer 20 cm van de zijkant het broodkruim in een baan op het deeg. Leg hier ook het appelmengsel op. Vouw de lap van 20 cm hier overheen en vouw de zijkanten terug. Rol de apfelstrudel nu voorzichtig op. Door het oprollen worden er laagjes in het deeg gecreëerd.

Stap 6: leg de apfelstrudel op een bakplaat en smeer deze in met wat boter. Bak het in een voorverwarmde oven (190 ºC) in 40 tot 60 minuten gaar en goudbruin.

Stap 7: haal de apfelstrudel uit de oven en serveer het met vanillesaus, een bolletje ijs en wat slagroom. Eet smakelijk!

Bekijk hier meer lekkere wintersportgerechten!

Bron: Snowplaza